CUM pregatim copilul pentru venirea unui FRATIOR ?



Cand o familie este pe cale sa se imbogateasca cu inca un membru, mama si tata sunt ocupati mai intai cu pregatirile, apoi cu ingrijirea nou-nascutului. Oricat de de ingrijorati ar fi mami si tati, cu siguranta este cineva care este mai ingrijorat decat ei: viitorul fratior mai mare. Inca din momentul in carea afla de sarcina, parintii incep sa aiba si alte preocupari in afara de cel mic, ca sa nu mai vorbim de toate atentia pe care o va necesita al doilea copil, dupa nastere.
Toate aceste schimbari sunt prea mult pentru primul copilas. Obisnuit sa fie centrul atentiei, si cea ai importanta preocupare a parintilor, el isi vede “pozitia” amenintata. Noul fratior ii va lua locul si va fi in centrul atentiei inca dinainte sa apara pe lume. Tocmai de aceea, nu este de ajuns ca mami si tati sa fie pregatiti pentru bebelus. Si copilul trebuie sa fie gata sa-l accepte. Urmeaza cateva idei care te vor ajuta sa-l pregatesti pe cel mic pentru venirea fratiorului. Daca discuti cu el despre sarcina, ii arati ca-l iubesti la fel de mult in continuare si il implici in ingrijirea nou-nascutului vei face tranzitia mai usora pentru intreaga familie.Desi este recomandat sa-i spui copilului tau cat mai devreme despre sarcina pentruca el sa se poata obisnui cu gandul, nu s-ar putea spune ca exista un moment potrivit sau un moment gresit in care sa incepi discutia, asa cum nu exista o modalitate gresita sau una potrivita de a-i da vestea.Insa va trebui sa-i explici despre sarcina in termeni pe care ii intelege.

Daca ai un copil de trei sau patru anisori, s-ar putea ca el sa nu inteleaga foarte bine notiunea de timp, deci degeaba ii spui ca fratiorul va veni peste noua luni. Mai bine raporteaza-te la o perioada pe care cel mic o cunoaste, cum ar fi un anotimp si spune-i ca fratiorul va veni la primavara cand va fi iar soare si cald sau la iarna cand o sa ninga.Cum iti dai seama cate detalii trebuie sa dai? E simplu. Lasa intrebarile celui mic sa te ghideze. Chiar daca te intreaba de unde vin copiii, nu inseamna neaparat ca trebuie sa-i explici despre sex. Ajunge sa-i spui ca fratiorul va veni din burtica lui mami. Daca vrea sa stie mai mult, copilul te va intreba. Daca pare interesat de viitorul fratior, ii poti incuraja interesul printr-o multime de activitati. Ganditi-va impreuna la un nume, arata-i poze de cand era el insusi bebelus, ia-l in vizita la prietenii care au bebelusi, sau - de ce nu? – ia-l cu tine la ecograf ca sa-si poata vedea inca de pe acum fratiorul.

Chiar daca este gata pentru fratior si il asteapta cu nerabdare, momentul nasterii il va speria. Mami si tati il vor lasa singur pentru cateva zile, ba, mai mult, s-ar putea sa afle ca mami este la spital, ceea ce pentru el inseamna ca este bolnava. Va trebui sa-l pregatesti si pentru acest moment. Explica-i ce se va intampla, cine va sta cu el si asigura-l ca nu il vei abandona si te vei intoarce la el imediat ce poti. Copiilor le place rutina, ii face sa se simta in siguranta, iar schimbarile importante ii deruteaza. De aceea, va trebui sa ai grija ca venirea noului fratior sa nu strice rutina celui mai mare. Incurajeaza-l sa-si pastreze obiceiurile in saptamanile dinainte si de dupa nastere. Orice mamica stie cat de mult timp necesita un nou-nascut, dar va trebui sa-ti gasesti cateva minute si pentru copilul cel mare. Daca se apropie un moment important in dezvoltarea copilului tau (prima zi de scoala, prima zi de gradinita, renuntarea la scutec) este mai indicat sa faci aceste schimbari cu cateva luni inainte de nastere sau sa le amani pana la doua sau trei luni dupa nastere. Schimbarile produse de noul fratior vor fi si asa destul de stresante pentru copil si nu are rost sa-l incarci si mai mult.

Dupa ce devii mamica pentru a doua oara si ajungi cu nou-nascutul acasa, incerca sa iincluzi copilul mai mare in activitatile zilnice de ingrijire a bebelusului, asa incat sa nu se simta lasat pe dinafara. Daca bebe doarme in camera cu mami si cu tati si celalalt copil isi va dori acelasi lucru. Nu este indicat sa-i interzici lucrurile pe care nou-nascutul le poate face, pentru ca asa se naste gelozia si frustrarea.

Copilul tau vrea sa aiba si el grija de bebelus? Atunci esti o norocoasa. Chiar daca asta inseamna ca fiecare sarcina sa dureze mult mai mult, nu il descuraja. Are ocazia astfel sa interactioneze cu fratiorul si sa-si creeze o relatie cu el. Totusi cei mai multi copii nu prea se arata interesati de noul fratior. Isi satisfac curiozitatea in primele zile, apoi il uita complet. Nu te ingrijora, e normal. Asa cum uita repede jucariile de care a fost indragostit timp de cateva zile, la fel se intampla si cu bebelusul. Nu-l forta sa se apropie de el mai mult decat simte nevoia. Nu uita niciodata ca primul copil este o persoana diferita de fratiorul lui. Cateodata simte nevoia sa aiba toata atentia ta, fara ca bebelusul sa fie in preajma. Fa un efort si gaseste cateva minute pe zi pe care sa le petreci numai cu el. A doua zi lasa-l pe tati sa se ocupe de el. Important este sa stie ca inca mai poate primi toata atentia unuia dintre parinti. Atunci cand prietenii vin in vizita, roaga-i sa vorbeasca mai intai cu copilul cel mare si abia apoi sa viziteze bebelusul. Chiar daca nou-nascutul are cea mai mare nevoie de atentia ta, cel putin in primele luni de viata, nu uita nicodata ca si primul copil este la fel de important. Daca nu ai timp sa te joci cu el, macar nu refuza discutiile. Comunicand cu fratiorul mai mare, poti afla ce simte in legatura cu venirea bebeluslui, daca este frustrat sau daca, din contra, se bucura.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu